Dams Administratie

Nieuws

Terug

Prinsjesdag 2022: 6 Fiscale maatregelen voor ondernemers

Prinsjesdag 2022 komt met een aantal fiscale maatregelen voor ondernemers waar zij de komende jaren mee te maken krijgen. Zo gaat de vennootschapsbelasting omhoog en wordt de zelfstandigenaftrek voor zzp’ers sneller afgebouwd.

De maatregelen staan in het Belastingplan 2023 en worden doorgevoerd als de Eerste en Tweede Kamer dit hebben goedgekeurd.

Hier 6 fiscale maatregelen voor ondernemers:

1. Box 2 'inkomen uit aanmerkelijk belang' gaat van één tarief naar twee in 2023

Er is sprake van aanmerkelijk belang als je direct of indirect een belang van minimaal 5 procent in een onderneming hebt.

Je betaalt als ondernemer belasting over het voordeel dat je haalt uit een bv of coöperatie , zoals dividend of winst uit de verkoop van aandelen.

In 2022 telt box 2 nog één schijf. Er geldt één tarief van 26,9 procent belasting dat moet worden betaald over de ontvangen winstuitkeringen.

In 2023 komt het kabinet met twee schijven. In box 2 betalen aandeelhouders in een binnen- of buitenlandse onderneming belasting over de winst op hun aandelen (dividend). Het gaat om een basistarief van 24,5% voor de eerste € 67.000 en 31% voor het bedrag boven € 67.000.

Met de 2 schijven wil het kabinet belastingplichtigen stimuleren de winst vaker in delen uit te keren tegen het lagere tarief. Zo wil het kabinet belastinguitstel door

 

2. Verhoging vennootschapsbelasting (vpb) in 2023

 

Het kabinet wil de grens voor het lage tarief in de vennootschapsbelasting (vpb) verlagen van € 395.000 winst naar € 200.000. Het lage tarief van 15% gaat omhoog naar 19%. Bedrijven met een winst vanaf € 200.000 betalen vanaf 1 januari 2023 het hoge tarief. Dat tarief gaat omhoog van 25% naar 25,8%.

Het is de bedoeling dat het kabinet in 2024 opnieuw naar het lage tarief kijkt.

Met deze maatregel wil het kabinet geld ophalen om de lasten voor burgers te verlagen en hun koopkracht te vergroten.

 

3. Zelfstandigenaftrek gaat verder omlaag vanaf 2023

Het kabinet wil de afbouw van de zelfstandigenaftrek versnellen. Dit staat in het Belastingplan 2023. In het coalitieakkoord is afgesproken om de zelfstandigenaftrek vanaf 2023 verder terug te brengen tot € 1.200 in 2030. Bij het versneld afbouwen wordt de zelfstandigenaftrek al in 2026 teruggebracht tot € 1.200 en in 2027 verder verlaagd naar € 900.

Het kabinet stelt voor om de zelfstandigenaftrek in 6 stappen van € 650 en 2 stappen van € 605 af te bouwen. Zo wordt de zelfstandigenaftrek verlaagd van € 6.310 in 2022 naar € 900 in 2027.

De afbouw tot en met 2027 ziet er als volgt uit:

Bron: Rijksoverheid

4. Bestelauto onderneming: Plannen kabinet voor belasting op bestelauto’s voor ondernemers

Het kabinet wil dat voor bestelauto’s dezelfde criteria voor belastingheffing gaan gelden als voor personenauto’s. Ondernemers moeten dan straks ook belasting (bpm) betalen wanneer zij een bestelauto kopen en dat hierbij gekeken wordt naar de CO2-uitstoot. Verder wil het kabinet dat ook de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor deze bestelauto’s omhoog gaat.

De maatregelen leiden tot meer belastingopbrengst. Verder wil het kabinet met de maatregelen de verkoop van emissievrije of zeer zuinige bestelauto’s stimuleren. De vrijstelling geldt wel voor emissievrije auto's. Het afschaffen van de ondernemersvrijstelling draagt ook bij aan de vereenvoudiging van de autobelastingen.

Het kabinet stelt voor om de vrijstelling voor een bestelauto van de ondernemer (ondernemersvrijstelling) vanaf 1 januari 2025 af te schaffen. De hoogte van de belasting wordt bepaald door de CO2-uitstoot. Voor de inschrijving van bestelauto’s is daarmee voortaan bpm verschuldigd afhankelijk van de CO2-uitstoot.

Het tarief van de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor bestelauto’s van ondernemers gaat omhoog. In 2025 is de verhoging van de mrb 15%. In 2026 gaat het om een verdere verhoging met 6,96%. Hoeveel een ondernemer aan belasting betaalt hangt af van het type bestelauto.

 

5. Oudedagsreserve wordt afgeschaft in 2023

Het kabinet wil de oudedagsreserve afschaffen. De oudedagreserve is voor ondernemers om een deel van hun winst te gebruiken voor hun pensioen. Met het afschaffen wil het kabinet voorkomen dat ondernemers hun oudedagsreserve gebruiken om belastinguitstel te krijgen.

Vanaf 1 januari 2023 kan de oudedagsreserve niet meer (verder) worden opgebouwd. De opgebouwde oudedagsreserve tot en met 31 december 2022 kan volgens de huidige regels worden afgewikkeld. Dat betekent dat het hele bedrag in één keer vrijkomt en de burger daar belasting over betaalt. Of het kan worden omgezet in een lijfrente product.

 

6. Gepensioneerde ondernemers moeten hun oudedagsverplichting kunnen omzetten in lijfrente

Het kabinet wil dat belastingplichtigen ruimere mogelijkheden hebben om hun oudedagsverplichting (ODV) om te zetten in een lijfrente. De ODV is de fiscale waarde van de pensioenverplichting in eigen beheer van de onderneming.

AOW-gerechtigden moeten 5 jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd hun ODV kunnen omzetten naar een lijfrente, lijfrenterekenng of lijfrentebeleggingsrecht. De nieuwe wet gaat met terugwerkende kracht in tot en met 1 april 2017. Met de huidige regels kan dit niet.